30. joulukuuta 2015

Joulukuun liikuntoja ja temppuileva alaselkä


Aika rientää nopeasti. Joulusta on vierähtänyt jo useampi päivä ja huomenna onkin jo uudenvuoden aatto! Joulu oli kyllä niin rentouttavaa aikaa että muistelen sitä todella lämmöllä. Muutama päivä oleskelua, syömistä, lautapelejä, jouluohjelmia, pitkiä yöunia ja aurinkoisia kävelylenkkejä, sekä lisää syömistä :D Teki niin hyvää! Joulun jälkeen tuli hetkeksi taas vähän haikea olo, kun vuoden paras juhla olikin yhtäkkiä takana, mutta nyt olen kääntänyt katseen jo uuteenvuoteen. Yleensä en ole edes ollut mikään suuri uudenvuoden juhlien ystävä, mutta nyt odotan sitä jopa aika innolla. Jotenkin on kivaa että tulee uusi juhla heti joulun perään. Meidän vuosi vaihtuu pienellä kaveriporukalla täällä meidän kotona. Pitääpä tänään jo suunnitella hieman tarjoiluja!
Nyt kuun ollessa lopuillaan on aika katsahtaa vähän joulukuun liikuntoihin. Niitä on valitettavasti varjostanut mun kipeä alaselkä. Juuri vähän aikaa sitten olinkin miettinyt kuinka onnekas olenkaan että olin melkeinpä koko vuoden onnistunut treenaamaan ilmaan mitään loukkaantumisia tai kipuja, tai edes flunssaa. Treenivuosi oli ollut siis kokonaisuudessaan ilahduttavan ehjä. Nyt joulukuun alussa huomasin että alaselkä alkoi oikealta puolelta aina kipeytyä erityisesti salitreenin jälkeen mutta myös juoksulenkillä. Kyseessä on sikäli "vanha vaiva", että lyhyitä pieniä kolotuksia on ollut vuosien varrella ja joskus vuonna 2012 oli pidempikin jakso. Se oli aika jolloin kävin paljon bodypumpissa, ja silloin analysoin syyn olleen väärällä tekniikalla tehdyissä kyykyissä (kyykkyjähän tehdään bodypumpissa toistomäärällisesti paljon). Silloin vaiva meni muistaakseni kokonaan ohi suunnilleen kuukaudessa, mutta muistan olleeni turhautunut.

Epäilykseni siitä mistä alaselän kolotus tällä kertaa johtuu näin monen vuoden tauon jälkeen, on yhden jalan jalkaprässi, jota olen innokkaana tehnyt muutaman kuukauden ajan. Voi olla ettei alaselkä ole sitten pysynyt niin kiinni alustassa liikkeen aikana kuin olisi pitänyt. Mitään venähdystä  ei ole käynyt, vaan pikemminkin se on pikkuhiljaa ärtynyt. Liike on tosi kohdistettu, mutta olen tykännyt siitä kun se ottaa vain yhteen jalkaan kerrallaan. Jalat ovat aina hieman epäsymmetriset keskenään ja monesti myös aavistuksen eri pituiset niin kuin mulla, joten kyykyn lisäksi on kiva tehdä liikkeitä missä vain yksi jalka työskentelee kerrallaan. Aikoinaan yritin useinkin tehdä askelkyykkyjä, mutta siinäkin alaselkä hieman oireili, joten niitä olen yrittänyt välttää, niin hyvä yhden jalan liike kuin sekin olisi. Mun ei selkeästi kuulu tehdä mitään yhdelle jalalle tarkoitettua :/

Toinen teorani on että oikean puolen pakaralihaksessa on joku kunnon jumi päällä, mikä heijastuu alaselkään. Se nimittäin tuntuu jäykältä, vaikka suht tunnollinen olen venyttelyn suhteen ollutkin. Juoksulenkkejä en epäile aiheuttajaksi, koska olen kuitenkin suhteellisen samalla tavalla juossut koko vuoden. Vaikka toki vaikeaa arvailla syy-seuraussuhdetta, kun paineentuntua alaselässä tuntuu myös juoksun jälkeen.Saadakseni alaselän vaivan poistumaan pidin joulun ympärillä yli viikon verran täysin taukoa salista ja juoksusta, hyvin pitkästä aikaan. Kävin koko viikon vain kävelyillä ja venyttelin kevyesti. Melko pian alaselkään ei tuntunutkaan enää niin paljon. Ensin kipu siirtyi alaselästä häntäluuhun päiväksi ja sitten sitä ei oikeestaan ollut. Takapakkia tuli puolestaan nyt alkuviikosta, kun päätin palailla normaaleihin kuvioihin: ehdin tehdä yhden joogakerran ja salikäynnin niin kolotus palautui samantien. Tuntuu että olen taas alkupisteessä.

Nyt suunnitelmana on varmaankin sitten jatkaa kävelylenkkejä, pitää selkä liikkeessä kevyiden ja verryttävien jumppaliikkeiden avulla (selkäkipuihinhan suositellaan yleensä pitämään selkä liikkeessä), laittaa kuuriluontoisesti Voltaren-geeliä ja putkirullailla ahkerasti pakaralihaksia, jos sieltä vaikka joku jumi aukeaisi. Sinänsä olo on toiveikas, kun huomasin jouluviikollakin edistystä heti, mutta harmittaa tämä takapakki. Vähän sellainen orpo olo kun hyvä liikuntarytmi on hetkeksi katki eikä tiedä varmuudella mikä vaivan on aiheuttanut ja milloin se poistuu. Ei auta muu kuin seurailla tilannetta. Ehkä tämä opettaa ainakin kärsivällisyyttä, jos jotain hyvää pitää tilanteesta löytää.


Miten teidän joulukuun liikunnat sujui? Onko muita alaselän kivuista kärsineitä? Mitä on suunnitelmissa uudenvuoden viettämisen suhteen? :)2 kommenttia:

 1. Mullakin on ollut haikea olo kun joulu meni! Kuulostaa niin kivalta ja leppoisalta teidänkin joulutoihut. Mutta voi yääh tuota alaselkää! Mullahan meni se viime kesänä, joten paineen tunne on tuttu.. edelleen mulla tulee välillä sinne sellasia jäykkyyksiä, jotka yleensä helpottaa varovaisella kehonhuollola ja parin päivän levolla kuntosalista ja joogasta (varsinkaan yin ei sovi mun selälle silloin kun se oireilee). Kävely on auttanut myös... Mulla on myös hyvä ja ammattitaitoinen hieroja, joka sitä on tarvittaessa varovasti hieronut, ja pakaroita kans.. voin vinkata sulle nimen, jos haluat, tosin hän vaikuttaa täällä läntiseellä suunnalla. Paljon tsemppiä ja mukavia kävelyitä! Nekin on aika kivoja pikkupakkasilla ):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin kun kirjoittelit silloin sun alaselän venähdyksestä! Kurjia juttuja tällaiset vaivat :/ Ainakin muistuttavat siitä kuinka kiitollinen pitää olla silloin kun kaikki paikat ovat kunnossa... Se jooga jonka muuten tein oli juurikin yin-joogaa! Pitkät venytykset eivät näköjään todella ole hyvä idea selkäkivuille.

   Hierojalla käynti olisi todella hyvä idea. Mun epäilykset nimittäin kohdistuu nyt yhä enemmän siihen että ongelma on jumissa oleva oikeanpuolemmainen pakaralihas, koska sitä kun putkirullaa niin on todella kipeä yhdestä kohdasta. Hieroja voisi saada sen pois. Pakaralihasten jumit kun heijastuvat usein juuri alaselkään. Hei laita vain sen hierojan tiedot mulle vaikka sähköpostiin, kiitos paljon! :) Täällä Itä-Helsingissäkin on yksi veljeni kehuma urheiluhieroja, joten mietin vielä testaisinko sen eka vai miten teen. Mutta hyvä että on vaihtoehtoja, on aina kiva mennä jollekin jota joku suosittelee!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...